top of page
Vyhledat

Proč dluhopisy? Inflační vlna v Evropě znehodnocuje peníze čím dál více

Převzato z dluhopisy.cz - celý článek zde.

Aktuální vývoj cen po celém světě je zasažen inflační vlnou. Z hlediska snižování životní úrovně obyvatel se tento jev začal nejvíce objevovat v Evropě, a to včetně zemí eurozóny. Nejstabilnější zemí nejen eurozóny, ale i celé Evropské unie je Spolková republika Německo, která již v současnosti čelí šestiprocentnímu inflačnímu nárůstu, což je hodnota výrazně nad cílovou inflační úrovní stanovenou Evropskou centrální bankou (ECB).


Centrální banka v červenci zvýšila inflační cíl pro střednědobý horizont na dvě procenta. Cíl je symetrický, což znamená, že odchylky směrem dolů i nahoru od cíle jsou stejně nežádoucí. Německo je největší ekonomikou, kde se platí jednotnou evropskou měnou euro a je také významným obchodním partnerem České republiky. Stav míry inflace v Česku nabral dynamický nárůst a dle posledních zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), míra inflace již atakuje také šestiprocentní hranici. V říjnu roku 2021 inflace dosáhla na výši 5,8 %.


V důsledku těchto událostí a změn investoři a zejména drobní střadatelé intenzivně hledají vhodné investiční nástroje k zamezení znehodnocování svých úspor neustále narůstající inflací v ČR. Zájem je zejména o umístění investic na dluhopisový trh prostřednictvím korporátních dluhopisů. Investoři a drobní střadatelé vyhledávají emise těch společností, které svojí činností přesvědčí investory o tom, že podstupované investiční riziko je bez jejich výrazných obav plně přijatelné. V poslední době se tak ukazuje, že jedním z těchto investory přijatelných oborů, vyjma tradičních oborů jako jsou energetika a nemovitostní trh, jsou i odvětví dřevozpracujícího průmyslu včetně lesnictví. Této situace využívají právě společnosti zabývající se lesnickou činností spolu s provozováním dřevozpracující výroby k vydávání vlastní emise podnikových dluhopisů (korporátních dluhopisů). Investoři prostřednictvím korporátních dluhopisů mohou realizovat vysoce atraktivní zisk, neboť nárůsty cen dřeva umožňují těmto emitentům z řad dřevozpracujícího průmyslu, poskytnout svým věřitelům zajímavý úrok jako výnos těchto dluhopisů.

Jedním z velmi úspěšných dřevařských těžařů a následných zpracovatelů dřeva je česká společnost Wood Seeds s.r.o., která již druhým rokem úspěšně vydává emise svých podnikových dluhopisů. Tato společnost své aktivity na trhu specializuje především na prodej dubového a bukového dřeva, které má oproti dřevu z jehličnatých stromů značnou výhodu v tom, že upravené dubové a bukové dřevo je velmi poptávanou komoditou s přesahem poptávky nad nabídkou, a tudíž je okamžitě likvidní. Dalším výrazně pozitivním faktorem této společnosti je fakt, že dřevo většinou pochází z produkce vlastních lesů a je zpracováno ve vlastním zařízení na úpravu dřeva včetně sušení, zajištění dopravy k zákazníkům prostřednictvím vlastní firemní autodopravy atd.

Tyto faktory dle ekonomických analytiků výrazně zvyšují podíl zisku této společnosti, zároveň vytváří podmínky značné konkurenční schopnosti vůči ostatním firmám na trhu a dotváří její stabilitu a perspektivu. V současné době je podle informací ekonomických zpravodajů téměř před vyprodáním emise korporátních dluhopisů této společnosti s vysoce atraktivním výnosem, která přinese investorům 8,8 % ročního zhodnocení s dobou splatnosti 3 roky. Vyjma této emise dluhopisů, pak společnost Wood Seeds s.r.o. pro své prémiové investory nabízí tzv. dubové dluhopisy. To jsou investice spojené s produkcí dubového dřeva, jejichž výnos představuje výši 9,2 % ročně a doba splatnosti vychází na pouhých 24 měsíců.


87 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page